Gouda, Achter de Vismarkt 35

Uitvoering: 2008

Renovatie AV 35 te Gouda.

In 2008 hebben we het pand Achter De Vismarkt 35 te Gouda gerevitaliseerd. We troffen aan een opstal niet meer dan eigenlijk een ruine;

De (middeleeuwse) muren links en rechts zijn gehandhaafd; verder is een compleet nieuwe stadswoning verrezen volledig identiek aan hetgeen er in vroeger jaren heeft gestaan.

Hiervan was nog een uitgebreide documentatie beschikbaar in de vorm van oude foto’s en kranteknipsels. Onder de woning bevinden zich op maaiveldniveau diverse parkeerplaatsen.

1 van de grote uitdagingen waar we voor werden gesteld was het feit dat aan de eigenaren van de parkeerplaatsen achter de opstal was toegezegd dat ze tijdens de bouwwerkzaamheden elke dag met hun auto de desbetreffende parkeerplaats zouden kunnen bereiken.

Tijdens het ontgraven en aanleggen van de fundering werd daarom elke dag ah eind vd dag een brug aangelegd over de funderingswerkzaamheden heen.

Een andere interessant detail is het gegeven dat het pand is voorzien van zonnenboilers op de nok. Deze voorzien de bewoner van warm water gedurende de zonuren.

Uiteindelijk is dus op de eerste verdieping een compleet nieuwe woning verrezen met eronder op maaiveldniveau 2 parkeerplaatsen en een doorgang naar de 6 overige parkeerplaatsen op het terrein erachter.