Gouda, Kuiperstraat 14-16

Restauratie dak / gevels / nieuwe vide.

Op uitnodiging van Ir. Frank Goppel Restauratiearchitect raakten we in 2009 betrokken bij de restauratie van het woonhuis Kuiperstraat 14-16 te Gouda, een gemeentelijk   monument.

Hier deden we (in een half jaar tijd) in grove lijnen het volgende:

Dak.
Op het dak liggen oud hollandse pannen. Op diverse plaatsen was lekkage opgetreden waardoor de oude brede dakdelen waren verrot. Zo,n 60% van het dakbeschot hebben we zodoende vervangen door goede gebruikte delen van elders. Vervolgens is het dak aan de buitenzijde geisoleerd met 5 cm PIR platen en voorzien van mandragend folie. Hierna werden weer de afkomende oud-hollandse pannen teruggelegd.

Gevels.

In de gevels was op diverse plaatsen scheurvorming opgetreden onder andere ook in de boerenvlechtingen. Ook zijn er enkele kleine gevelwijzigingen toegepast rond de kozijnen. Zodoende viel er op diverse plaatsen het een en ander aan het metselwerk te restaureren. Daarna is ook op de noodzakelijke plaatsen het voegwerk verwijderd en opnieuw aangebracht. Daar waar dat niet direct noodzakelijk was is het bestaande voegwerk gehandhaafd.

Ook zijn een aantal kozijnen geheel vervangen; andere kozijnen zijn aangescherfd en voorzien van nieuwe draaiende of schuivende delen. Nieuwe schuivende delen zijn schuivend gemaakt met zgenaamde patentveren. Deze dienen als vervanging van de vroegere schuifgewichten.

Vide.

De bekroning op ons werk is de nieuwe glazen vide. Hierdoor geniet de eigenaar/bewoner een prachtig uitzicht op de binnenstad en heeft hij een zee van daglicht in huis gekregen.

De constructie van de vide is van Amerikaans grenen. In de sporen van de vide licht geisoleerde beglazing met een zonwerend folie aan de buitenzijde. Ook is de buitenruit gelaagd ivm hagel etc.

Op de sporen (en beglazing) is een zinken kap gezet voor de afdichting.

 

 

Binnen plaatsen we overal nieuwe voorzetwanden en ook zijn er twee nieuwe trappen geplaatst geheel overeenkomstig de oude detaillering.