Zegveld, Hoofdweg 92 “Het Lagerhuis”

Uitvoering: 2010-2011

In dit mooie gemeentelijke monument zijn al diverse generaties binnen de Zegveldse familie Brak geboren en getogen. De huidige eigenaar en bewoner is Piet Brak.

Rond WO II werd hier een rietdekkersbedrijf uitgeoefend; de schuur achter het woonhuis diende als woonhuis.
Later, in de jaren 60-70 werd in het voorhuis een kruidenierswinkel gedreven door de moeder van de huidige bewoner.
De naam “Het Lagerhuis” ontstond 60-70 jaar geleden; rond en na WO II functioneerde het adres, de woning als sociaal honk voor de Zegvelders. Er was altijd aanloop; er werd over van alles en nog wat gediscussieerd en zodoende werd de vergelijking getrokken met het Britse Lagerhuis; dit werd zodoende al snel de benaming in het dorp.

Het woonhuis verkeerde al geruime tijd in zeer slechte staat. Het was behoorlijk verzakt en ook ongelijk gezakt. Kozijnen verkeerden in slechte staat; het metselwerk vertoonde veel scheuren en zo was er nog veel meer.

In samenwerking met Architect Ir. Frank Goppel uit Gouda werd een restauratieplan opgesteld. Het plan voorzag als eerste in het volledig recht vijzelen en daarna omhoog vijzelen van het pand. Dit werd begin 2010 uitgevoerd door de Fa. Van ‘t Wout uit Waddinxveen.

Daarna begon de restauratie van het volledige pand.

Het woonhuis werd als eerste voorzien van een nieuwe plint. Omdat het geheel bijna 60 cm omhoog was gekomen zat de oorspronkelijke plint veel te hoog. Rondom zijn zodoende 7 lagen metselwerk volledig gefaseerd vervangen door nieuwe lagen van gebruikte stenen. Ook al het overige (gescheurde) metselwerk is gerestaureerd met oude stenen.
Alle kozijnen zijn vervangen op 1 na (ter documentatie) als ook de luiken.

Er ging een compleet nieuwe rieten kap op nadat eerst de gehele kapconstructie was gerestaureerd; spanten en schoren zijn aangescherfd, enkele werden geheel vervangen. Alle muurankers werden ook gerestaureerd.

Vervolgens werd het gehele woonhuis voorzien van geisoleerde voorzetwanden en een authentieke betimmering in de originele staat met oog voor de oorspronkelijke details. Scheidingswanden werden bijvoorbeeld uitgevoerd in zogenaamd “wagenschot”.

Halverwege 2011 werd bouwkundig de laatste hand aan de restauratie gelegd.

De toekomstige generaties Brak zijn nu weer verzekerd van een goed en deugdelijk gerestaureerd familiebezit!